Rozacea

Rozacea Staroplaninski melem

Rozacea je izraz kojim se označava problem izraženog crvenila kože lica. To su doslovce naleti crvenila, koju često prate pojave kao što su prošireni kapilari na licu, sitan osip po licu i gnojni čvorići. Rumenilo se javlja u vidu pečata na obrazima, čelu, nosu i bradi, a u veoma retkim slučajevima zahvata i druge delove kože. Neka istraživanja govore da je rozacea u stvari hronična upala lojnih žlezda te stim u vezi zahteva ozbiljan pristup u tretmanu i lečenju. Rozacea je zdravstveni problem ali najveće smetnje pravi u estetskom smislu. Mnoge osobe nikada nisu ni čuli za ovo oboljenje i smatraju da su njihovi rumeni obrazi prosto posledica starenja. Ukoliko se Rozacea blagovremeno ne leči na adekvatan način, kapilari na licu ostaju trajno prošireni. Opšte je verovanje da se simptomi rozacee pretežno javljaju usled klimatskih kao i naslednih faktora, medjutim na nju utiču i životne navike.

Ko ima predispoziciju za pojavu Rozacee?

Rozacea na licu najviše je prisutna kod osoba svetlijeg tena kao i kod osoba koje pate od migrene. Prisutna je kod oba pola podjednako mada se kod žena u menopauzi javlja češće. Statistike su pokazale da je bolest rosacea često praćena opstipacijom (zatvorom), smanjenim lučenjem želudačne kiseline i oštećenjima jetre. Najviše osoba sa ovim oboljenjem je preko 40 godina starosti, međutim, javlja se i kod mladjih. Pored alkohola, najčešći okidači za crvenilo na licu jesu čokolada, jaki čajevi, kafa i ljuta hrana… Mnoge studije dovele su u vezu stres i raozaceu. Naime, budući da odbrambeni mehanizmi organizma pod stresom ne mogu funkcionisati efikasno, otvaraju se vrata raznim upalama, pa tako i rozacei. S druge strane utvrdjeno je da dodavanje minerala i vitamina ishrani nema značajnijeg efekta na ovo stanje. Dugo je istraživano dejstvo cinka, ali rezultati studija nisu potvrdili pozitivan efekat, pa se upotreba ovih suplemenata ne savetuje.

Koja je prevencija i šta treba raditi da se spreči Rozacea?

Rozacea Staroplaninski melem

Obratiti pažnju na životne navike a kada to kažemo prvenstveno mislimo na umereno konzumiranje alkohola! Nesmeju se koristiti niti konzumirati sredstva za negu i čišćenje kože na bazi alkohola, maksimalno izbegavati izlaganje suncu kao i izbegavanje naglih temperaturnih promena.

Lečenje i tretman Rozacee

Neželjenog rumenila lakše ćete se riješiti ako u prehranu uvrstite što više plave ribe, svježe sezonske i osvježavajuće salate te svakako svježe krastavce koji smiruju crvenilo. Pomažu i integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, jaja zbog E vitamina i lecitina te orasi i grah tj. mahunarke u koje spada i soja.

Pre i nakon mesec dana upotrebe Staroplaninskog Melema

Rozacea Staroplaninski melem

Više o tretmanu i lečenju možete pročitati OVDE!