Gljivično oboljenje stopala ili Atletsko Stopalo, često se javlja kod muškaraca kao i kod obolelih od Dijabetesa. Tabani Vas svrbe, jako peku, koža na tabanima izgleda kao da je skuvana, gljivice na stopalu su verovatno uzrok ovih tegoba.
Od infekcije tabana gljivicama, su ranije uglavnom sportisti oboljevali, medjutim u današnje vreme sve češće je prisutno ovo oboljenje kod običnih ljudi. Glavni krivci za nastanak ovog oboljenja su gljivice vrste Epidermofiton Flokosum, Trihofiton Rubrum i Mentagrofites kao i Candida. Ovo je zarazna bolest. Dobija se hodanjem bosih nogu po mokroj ivici bazena, zatim hodanjem zajedničkim kupatilima kao i nošenjem tuđe obuće. Ova bolest se češće javlja kod muške populacije kao i kod obolelih od šećerne bolesti.

Interesantan je podatak da mnoge osobe imaju ovu infekciju bez prisustva ikakvih simptoma i tegoba. Definisane su Tri kliničke forme oboljenja gljivica na stopalima to su: Vezikulobulozni, Interdigitalni, Hiperkeratotični oblik.
Gljivična infekcija stopala je najčešće lokalizovana između prstiju stopala i to u regiji malog i domalog prsta ili na srednjem delu tabana. Atletsko stopalo je praćeno pojavom bolnih pukotina, pojavom plikova koji pucaju, krvaren, koža na tabanu izgleda kao da je skuvana ili se ljušti, a sve to prati peckanje i nesnosni svrab.

Gljivična Infekcija se ponekad prenosi i na nožne nokte, ali i druge delove tela, kao što je pazuh, ukoliko se osoba počeše na tom delu. Ovo gljivično oboljenje dovodi do promene boje na nožnim noktima, takodje dolazi do zadebljanja i podizanja nokatiju, kao i pojave neugodnog mirisa. Atletsko stopalo se dijagnostikuje na osnovu izgleda stopala, kao i pomoću savremenog skenerskopskog pregleda, kojim se mogu dubinski posmatrati gljivične promene na koži. Ponekad je neophodno uzimanje uzorka kože ili nokta i labaratorijski vršiti izolovanje izazivača oboljenja. Što se tiče standardnih medicinskih tretmana, oni podrazumevaju na prvom mestu temeljno skidanje gljivičnih naslaga sa mekih tkiva i noktiju pomoću specijalnih abrazivnih aparata i alata, a nakon toga lokalno tretiranje raznim hemikalijama. Ovaj tretman je skup i nepouzdan. U nekim slučajevima neophodno je uzimati antimikotike u vidu tableta. Takodje se može desiti da sekundarna bakterijska infekcija gljivicama zahteva angažovanje terapije antibioticima.

Staroplaninski melem za Ekcem i Psorijazu, sa Ihtiolom kao jednim od glavnih aktivnih sastojaka za samo nekoliko dana tretmana može definitivno rešiti problem sa gljivicama koji Vas muči godinama. Melem ispoljava veoma jak antimikozni efekat i u veoma kratkom roku krajnje efikasno eliminiše sve simptome i tegobe Atletskog stopala. Više o ovom tretmanu pročitajte Ovde…

Par saveta:

  • Stopala treba prati najmanje jednom dnevno blagim, neutralnim sapunom i mlakom vodom.
  • Stopala dobro osušiti. Preporuka je da tokom dana više puta izujete Vaše cipele i čarape i držati noge na vazduhu.
  • Koristiti isključivo pamučne ili vunene čarape i često ih menjajte.
  • Izbegavajte obuću od gume kao i obuću u kojoj se noge znoje.
  • Obuću, posebno sportsku, čistite, sušite i posipajte antimikotičnim ili neutralnim puderom.
  • Ne nosite tuđe cipele i čarape.
  • Izbegavajte hodanje bosih nogu na bazenu i sličnim mestima koja su vlažna.