Sunčani dani znače da počinje pojačano znojenje Vašeg tela, a samim tim i stopala, koja postaju idealno mesto za razvoj gljivica, i to najčešće onih gljivica iz roda Candida albikans. Dr Snežana Perišić, dermatolog , objašnjava da do infekcije dolazi tako što se spore zoofilnih gljiva infiltriraju u kožu ili nokat usled vlažnosti.

“Slabije infekcije gljivica prouzrokuju perutanje stopala, te se blage infekcije prepoznaju po perutanju stopala, dok se u težim slučajevima formiraju plikovi koji uzrokuju pucanje kože.” – kaže doktorka.

Lečenje gljivica na tabanima u principu traje duže vremena. Koža između prstiju se guli, javlja se crvenilo i počinje stvaranje belih naslaga. Često se javljaju i bolovi, a ponekad i ekcem. Nakon toga se infekcija proširuje i na nokte, te dolazi do zadebljavanja noktiju, odvajanja od njihovog ležišta i promene boje. Nokti dobijaju žućkastu boju, krečno-belu ili postaju izrazito tamni – napominje dr Snežana. Ovaj zdravstveni i estetski problem naziva se Atletsko stopalo. Da bi bili sigurni da je reč o gljivičnoj infekciji, neophodno je uraditi hemijsku analizu uzoraka koji se dobijaju struganjem stopala ili noktiju. Prvo se pod mikroskopom traže spore ili vlakna gljivica, a ostatak uzorka se, po lekarskoj terminologiji, zasejava na kulturu. Za te rezultate ovih analiza mora se čekati dve do tri nedelje.

Kada je reč o lečenju glivica na stopalu, najčešće se pribegava nanošenju antimikotika na mesta zahvaćena infekcijom. Staroplaninski Melem za Ekcem i Psorijazu, izmedju ostalog poseduje i jako anti mikotičko dejstvo. Tretman je siguran pouzdan i relativno brz.

Kliknite Ovde da vidite detalje o pomenutom tretmanu.

Ukoliko je bolest u poodmakloj fazi, tretman Staroplaninskim Melemom neće biti dovoljan sam posebi već se pacijentu osim lokalne terapije propisuju i tablete. Kliknite OVDE da vidite detalje o pomenutom tretmanu.

Kada se radi o gljivičnim infekcijama noktiju pacijent mora da uzima oralnu antimikotsku terapiju tri do četiri meseca i da za to vreme redovno dezinfikuje obuću antiseptičnim sprejevima s antimikotičnim dejstvom. Za vreme trajanja tretmana nositi isključivo pamučne čarape jer sintetika podstiče znojenje, a vuna ima tu osobinu da zadržava spore gljivica.

Gljivice se šire se preko obuće, to je činjenica. Gljivična infekcija se lako širi, pa često ima slučajeva da čitave porodice pate od gljivičnog oboljenja tabana to jest tkz. Atletskog stopala. Gljivice se prenose nošenjem istih papuča ili čarapa, korišćenjem istih peškira, hodanjem bosih nogu po vlažnom podu kupatila, te je naš savet da sve to treba izbegavati. Osobe koje imaju gljivičnu infekciju savetuje se da higijenu nogu vrše svakog dana, te da noge brišu suvim, čistim peškirom, da redovno menjaju čarape, najbolje dva puta dnevno. Sem toga, veoma je važno da čarape budu od pamuka, a sandale i cipele od kože.

Nošenje tudjih patika kao i tuđe obuće se ne preporučuje.