Trnjina (Prunus spinosa)

Nikakav, čak ni kratak, popis divljeg voća kod nas ne bi bio potpun bez trnjine, tako dostupne, istrajne i korisne i tako malo cenjene i korišćene. Ona raste kao gust, do tri metra visok grm trnovitih grana. Može se naći po krčevinama, livadama, po obodima šuma i uz puteve. Najviše voli krečnjačko zemljište do 1.500 metara nadmorske visine. Zbog trnja dosta se sadi kao živa ograda, a pogodna je za sadnju i na nestabilnom, erozivnom tlu, jer ima dobro razgranat korenov sistem koji učvršćuje podlogu. Trnjine su rado jeli praistorijski ljudi, ali i civilizovani Stari Grci, Rimljani. Danas ih najviše sene u Zapadnoj Evropi.

CVET

Trnjina cveta pre listanja, u maru i aprilu. Njeni gusti beli cvetići koji skoro potpuno prekrivaju grančicu mirišu prepoznatljivo, na gorki badem. Beru se dok su još poluotvoreni, suše se u hladu na promaji i čuvaju dobro zaštićeni od vlage, svetlosti i toplote. Prilično brzo gube lekovita svojstva pa ih je dobro što pre koristiti.

Sirup

Cvetove trnjine preliti vodom, staviti na vatru i prokuvati. Malo prohladiti i procediti kroz platno. U dobijenu tečnost umešati jednaku količinu šećera, još jednom prokuvati i još vruće sipati u čiste i tople flaše.

Čaj od Trnjina

Dve čajne kašičice cvetova preliti šoljom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji desetak minuta. Procediti, zasladiti sa malo meda i piti dva do tri puta dnevno.

Sirup i čaj od cvetova trnjine blaga su i pouzdana, za decu, pogodna sredstva za jačanje želuca, za otvaranje i podsticanje lučenja mokraće. Rastvaraju sluz i smiruju stomačne grčeve. Uklanjaju kožne osipe i nečistoće. U narodnoj medicini duža upotreba čaja preporučuje se kod uvećanja prostate. Za jačanje srca, više puta dnevno, uzimajte kašičicu meda u kome su tri do četiri nedelje stajali cvetići trnjine.

PLOD

Okrugli plodovi trnjine, do santimetar veliki, u sredini čuvaju košticu kojase dosta teško odvaja od mesnatog dela. Ponegde ih zovu divljim šljivama, zato što imaju tamnoplavu boju karakterističnu za šljive. Sadrže organske kiseline, invertni šećer i vitamin C. Imaju dosta pektina i tanina, zbog čega im je ukus nagorak i stežući opor. Ova svojstva plodovi gube posle prvih mrazeva, ali ako želite da od njih spremite što zdraviju zimnicu najbolje ih berite što ranije, recimo u oktobru. Uz šećer ili sirće ionako će izgubiti opor ukus. Od njih se može praviti veoma dobro i zdravo vino, liker (vidi divlja ruža) ili se mogu marinirati kao drenjine. Trnjine treba sušiti, u rerni, na temperaturi od 40 stepeni i koristiti za voćne čajeve. One leče zapaljenu sluzokožu creva, stišavaju prolive i grčeve. Sok od svežih trnjina čisti pluća i smatra se odličnim lekom protiv žutice.

Kompot od Trnjina

Zdrave trnjine, ubrane pre mraza, preliti vodom i zagrejati skoro do vrenja. Malo prohladiti, izvaditi iz vode i staviti u čiste tegle. U vodu u kojoj su kuvane trnjine dodati šećer, 200 grama na litar vode, skuvati sirup i preliti preko trnjina u teglama. Dobro zatvoriti, pa sterilisati. Na dno veće šerpe staviti presavijenu krpu, na nju staviti tegle sa kompotom, naliti vodom skoro do vrha tegli i staviti na vatru. Kada proključa kuvati još deset minuta. Kompot je odlično sredstvo za jačanje. Naravno, možete ga napraviti i od osušenih trnjina. Uveče ih potpoite u vodu, a ujutru stavite na vatru i kuvajte deset minuta. Prohladite i zasladite po mogućstvu medom.

Sok

Tri kilograma trnjina preliti sa litar i po vrele vode, sačekati da se prohlade pa ih izgnječiti rukama. U to umešati 600 grama šećera, pokriti i ostaviti preko noći. Sutradan staviti u sokovnik i sočiti u čiste i tople flaše.

Pekmez

Trnjine preliti vodom tek toliko da ogreznu, staviti na vatru i kad provri kuvati pet minuta. Ostaviti da se prohlade, izgnječiti, pa pasirati kroz retko sito. Na kilogram dobijene mase dodati po pola kilograma šećera, vratiti na vatru i kuvati dok se ne zgusne. Vruće sipati u tople tegle, ne povezivati dok se ne ohlade i na površini ne uhvati korica.