Blog

Ocena korisnika:  5 / 5

neplodnost kod zena i muskarca

Neplodnost je u današnje vreme deo naše svakodnevice i svakako je jedan od ključnih javnih zdravstvenih problema s kojima se sreće sve više ljudi. Pre temeljne obrade svih eventualnih uzroka neplodnosti, svakako bi trebalo isključiti skrivenu infekciju.

Neplodnost i način života

Neplodnost je uglavnom je prouzrokovana delovanjem raznih poremećaja kao što su imunološki, metabolički, endokrini, mehanički i brojni drugi poremećaji u urednom funkcionisanju našeg organizma. Snažan uticaj na plodnost ima i sam način života - teško podnošenje svakodnevnog stresa, loša ishrana, alkohol, pušenje, brojni psihički problemi, pa i preterano uzimanje odredjenih lekova. Ali jedan od kljucnih uzroka često se neopravdano zanemaruje, a to su infekcije.

Dežurni krivci

Infekcije se danas nalaze medu vodećim uzrocima neplodnosti, kažu stručnjaci. Taj se podatak prvenstveno odnosi na uzročnike polno prenosivih bolesti, premda nipošto ne smeju da se zanemare uzročnici koji se ne prenose isključivo polnim putem. S obzirom na naš geografski položaj i smanjenu incidenciju odredenih uzročnika, od izuzetne je važnosti znati na šta treba posebno da se obrati pažnja. Od bakterijskih uzrocnika najvažniji su Chlamyidia trachomatis (hlamidija), urogenitalne mikoplazme, Gardnerella vaginalis (cesto u kombinaciji s Mycoplasmom hominis i anaerobnim bakterijama poput peptostreptokoka), kao i beta-hemoliticki streptokok grupe B. Uzročnici kao što su : Treponema pallidum (Sifilis) i Neisseria gonorrhoeae ili gonokok (Gonoreja) danas su mnogo redji. Od virusa bi trebalo spomenuti HPV (humani papiloma virus) koji nije direktno povezan s razvojem neplodnosti, ali kako može da izazove promene u vidu abnormalnosti ćelija na grliću materice, svakako se preporučuje redovno testiranje na njegovu prisutnost.Trichomonas vaginalis spada u grupu parazita i takode može da ošteti reproduktivnu sposobnost.

Prepoznavanje simptoma

Iako neke infekcije imaju specifične simptome, uglavnom sve mogu da izazovu istu ili vrlo sličnu kliničku sliku. Zato je uloga lekara da na osnovu prikupljenih podataka postavi sumnju na mogućnost infekcije i usmeri daljnju obradu ka tačnoj dijagnozi. Osim upale materice (vaginitis, tj. kolpitis) ili stidnice (vulvitis), infekcije ženskog polnog sistema obuhvataju čitav niz bolesti koje mogu da se jave pojedinačno i u različitim kombinacijama. Upala grlića materice (cervicitis), upala sluznice materice (endometritis) i upala jajovoda i jajnika (salpingitis, tj. adneksitis) često čine jednu celinu i zovemo ih - upalne bolesti karlice. Čak 12 % devojaka u adolescenciji oboli od neke bolesti iz ove grupe, što svakako može da rezultira razvojem neplodnosti.

Naime, kasno ustanovljena i nelečena infekcija dovodi do stvaranja ožiljaka i začepljenja jajovoda, što povećava rizik za pojavu vanmaterične trudnoće i neplodnosti.

Uradite sve testove na vreme

Pre detaljne obrade svih mogućih uzroka neplodnosti, svakako bi trebalo isključiti skrivenu infekciju. Zato bi u dogovoru s lekarom najpre trebalo uraditi testove na uzročnike bolesti koji bi mogli da dovedu do otežanog začeća ili potpune neplodnosti. Uzimanje briseva ne iziskuje mnogo vremena, većina navedenih uzročnika dobro reaguje na antibiotsku terapiju, a pogodjenim parovima može da uštedi mnogo dragocenog vremena. Tek po završetku lečenja dokazane infekcije po antibiogramu savetuje se dalja obrada ako ne dolazi do začeća; pa tako sledi detaljan pregled žene koji uključuje ginekološki ultrazvuk, folikulometriju (praćenje porasta folikula, tj. strukture koja sadrži jajnu ćeliju), ispitivanje prohodnosti jajovoda i kompletan hormonalni profil, kao i urološki pregled muškarca uz prethodan nalaz spermograma i spermokulture.

Korpa

Vaša korpa je prazna

Zašto koristiti Staroplaninski Melem?

  • 100% Prirodni proizvodi
  • Duga tradicija. Pravljeni po receptima gorštaka
  • Terapija je bezbolna i krajnje efikasna
  • Bez iritacija i oštećenja zdravog tkiva
  • Nema potrebe za flasterima i zavojima za vreme terapije
  • Ne napada zdravo tkivo i novoformiranu potkožicu

Ko i Gde ?

Bilje za pravljenje melema se bere u ataru sela Velika Lukanja koje se nalazi u srcu nacionalnog parka prirode Stara planina na teritoriji Opštine Pirot. Svi melemi se spravljaju u pomenutom selu, na registrovanom poljoprivrednom domaćinstvu Tomislava Varagića iz Pirota.

Trenutno prisutnih:

Ko je na mreži: 319 gostiju i nema prijavljenih članova

Garancija

Ukoliko postoji bilo koji razlog zbog kog niste zadovoljni našim proizvodom, mi vam ovim putem garantujemo povraćaj novca u punom iznosu na adresu sa koje ste izvršili porudžbinu u najkraćem mogućem roku od trenutka reklamacije.