Da li ste znali da je koža najveći organ našeg organizma? S obzirom na to da zauzima najveću površinu, njen izgled zavisi od rada unutrašnjih organa, žlezda sa unutrašnjim lučenjem, stresa, ali i spoljašnjih faktora poput sunca, hladnoće i vetra. Promene na koži lako uočimo, čak i kad nemaju specifične simptome, kao što je to slučaj sa visećim fibromima odnosno visećim bradavicama. Sigurno ste se borili bar sa jednom?

Viseće bradavice su obično u boji kože, ali mogu imati i svetliji pigment!

To su uobičajene benigne kožne izrasline, koje ne mogu da prerastu u tumor. Iako nisu štetne, ne volimo da ih vidimo na svojoj koži, a često nam i smetaju pri svakodnevnim aktivnostima. Najčešće se javljaju na mestima gde dolazi do trenja kože poput vrata, pazuha, prepona, regije ispod dojki, stomaka i kapaka. Osim što nam predstavljaju estetski problem, viseće bradavice mogu da krvare i izazivaju bol ukoliko ih slučajno zakačimo ili povredimo.

Kako da razlikujete fibrome od bradavica?

Površina bradavica je uglavnom hrapava, dok su fibromi glatki. Kada je u pitanju oblik, bradavice su pljosnate, a fibromi razgranati. Veoma je važno da znate da su bradavice uvek uzrokovane HPV virusom, dok sa fibromima to ne mora biti slučaj. Ukoliko vam se fibrom pojavi u predelu prepona ili genitalija, to bi mogla da bude genitalna bradavica ili kondilom izazvana ovim virusom. Preporuka je da ne donosite sami zaključke, već da posetite lekara.

Šta da uradite ako se ustanovi da su izrasline zaista kožni fibroma čiji je uzročnik HPV virus?

Nemojte da paničite i potražite pomoć prirode. Aktivni biljni sastojci će vam sigurno pomoći da se rešite ovih kožnih izraslina. Prva biljka koja uvek izađe kao pobednik iz borbe sa kožnim bolestima je čuvarkuća. Njeno ulje ima jako antibakterijsko dejstvo. Divlja nana umiriće kožu nakon delovanja čuvarkuće, a bršljan će joj vratiti elastičnost i dati zdrav izgled.

Priroda vam može pomoći i kod klasičnih visećih fibroma. Svi ovi sastojci pomoći će Vam da rešite problem, a možete pokušati i sa jabukovim sirćetom, koje je jedan od najdelotvornijih kućnih lekova za lečenje fibroma zbog svoje kiselosti. Sa upotrebom jabukovog sirćeta budite pažljivi i nikako ga ne koristite za uklanjanje ovih kožnih izraslina u predelu očiju.

Kada je najbolje vreme da se uklone viseći fibromi?

Upravo sada jer sunce nije jako izraženo, a telo se ne znoji toliko, tako da ćete uspešno izbeći komplikacije i iritacije.