Akne i Čirevi

akne Staroplaninski melem

Koža predstavlja najveći organ kod čoveka i poseduje veliki broj veoma bitnih funkcija. Jedna od glavnih je da deluje kao prva linija odbrane kod raznih trauma, posekotina i povreda, kao preventiva invazije raznih bakterija, virusa, parazita i gljivica. Nivo telesne temperaturue u nekoj meri reguliše naša koža iz tog razloga što krvni sudovi kao i sitni krvni sudovi (kapilari) u koži reaguju širenjem ili skupljanjem kao odgovor na nephodnu potrebu našeg organizma da podigne ili smanji temperaturu.

Ljudska koža zadržava tečnost i omogućuje održivosti ravnoteže tečnosti u našem telu. Nervni završeci u koži omogućavaju osećaj dodira tako što šalju poruke našem nervnom sistemu tj. mozgu.

Svako nekada u svom životu dobije priliku da se susretne sa aknama, bubuljicama i čirevima. Uporne su i dosadne. Mada se najčešće pojavljuju u pubertetu, ni oni stariji nisu pošteđeni ove neprijatne pojave. Najčešće se javljaju na licu, medjutim, to ne predstavlja pravilo te ih veoma često možemo videti na bradi, čelu, vratu i ramenima ili pak na stomaku, leđima i zadnjici.

Ko ima predispoziciju za pojavu akni i čireva?

Klinička istraživanja su pokazala da se akne i čirevi uglavnom pojavljuju kod osoba koje imaju masnu kožu, koja je uzrok određenih hormonskih promena. Te hormonske promene su najčešće u adolescenciji tj. pubertetu. Takodje, stres i nervoza predstavljaju veoma velike okidače za pojavu akni i čireva. Zatim, nezdrava, masna i neredovna ishrana su takodje bitni faktori. Povećana proizvodnja muških hormona može doprineti još dužem postojanju ovog problema kao i genetski faktor.

Sa druge strane, čir predstavlja pokušaj našeg organizma da se odbrani od infekcije. Infekciju obično izazivaju bakterije stafilokoke. Čir može brzo da raste, dok se beli ili žućkasti gnoj skuplja ispod kože. Obično će se formirati vrh ili "glava" čira koja će potom pući, iscuriti i zaceliti. Čirevi se najčešće stvaraju na vratu, grudima, licu, nogama i zadnjici. Dobra strana čireva je ta što telo je samo sposobno da se izbori sa infekcijom. Postoje i čirevi koji nastanu kao posledica dublje infekcije. To su potkožni čirevi. Potkožni čirevi se najčešće nalaze na zadnjoj strani vrata i ispod linije kose. Jednako se javljaju i kod žena i kod muškaraca. Nikada nemojte da pritiskate čir koji se ne drenira sam. Većina čireva pukne sama od sebe. Možete ubrzati ovaj proces tako što ćete stavljati tople, vlažne obloge ili potapati ovaj deo tela u toplu vodu po 20 minuta, tri ili četiri puta dnevno. Kada čir omekša, pažljivo sastružite njegov vrh.

Pre i nakon mesec dana upotrebe Staroplaninskog melema

Pre i Posle Staroplaninski melem

Koja je prevencija i šta treba raditi da se spreči pojava Akni i Čireva?

Obratite pažnju na ishranu na taj način što ćete umanjiti unos masne i jako začinjene hrane, šećera i raznih slatkiša. Umesto toga, značajno povećajte unos svežeg voća i povrća, pijte dosta vode (min. 2 litra dnevno) kao i voćne (nezaslađene) sokove. Akne se mogu pojaviti i kada se u organizmu nakupe ostaci nezdrave hrane koje naše telo ne može preraditi te se akumulišu u toksine, koji potom izbijaju po površini kože.

Osnovno pravilo u prevenciji pojave kao i zaštita od akni jeste redovno, temeljno čišćenje kože, dva do tri puta dnevno. Kad god ste u prilici, stavljajte toplo vlažne peškire na lice i držite ih petnaestak minuta, kako biste otvorili pore i koži omogućili da normalno diše i ni u kom slučaju nemojte cediti mitisere i bubuljice. Izbegavajte sapune koji isušuju kožu, umesto toga, ujutru i uveče lice ispirajte toplim slanim rastvorom, koji uklanja masnoću bez isušivanja kože.

Dobra higijena može u znatnoj meri umanjiti mogućnost nastanka čireva. Posle vežbanja, kupanja ili plivanja obavezno temeljno osušite kožu. Bakterije koje izazivaju čireve se razmnožavaju u toplom i znojavom okruženju. Redovno perite sve svoje odevne predmete. Ne menjajte garderobu ni sa kim. Takođe vodite računa dok vežbate, da ne dolazite golom kožom u dodir sa spravama.

Tretman i lečenje

Akne i Čirevi Staroplaninski melem

Postoje razni tretmani i vrste lečenja akni i čireva. Oralni antibiotici su se godinama koristili kako bi sprečili infekcije koje dovode do ožiljaka na licu. Losioni, kreme ili gelovi pomažu u sprečavanju infekcije, tako što rastvore masne čepove u folikulama dlake i tako ubrzaju isceljujući proces. Neki lekovi protiv akni se ne preporučuju u trudnoći, pa je važno da se o ovom problemu na vreme informišete.

Staroplaninski melem za ekcem i psorijazu je jedan od veoma efikasnih tretmana koji se sprovodi u lečenju akni i čireva. Melem poseduje, pored ostalog, i veoma jako i efektivno dejstvo na akne i čireve. Ihtiol kao glavni aktivni sastojak u sinergiji raznih lekovitih bilja i vitamina, poseduje veoma snažno dejstvo na sazrevanje akni, mitisera i čireva. Tretman se sprovodi isključivo na obolelim mestima na koži, jednom do dva puta dnevno. Melem utrljavati u tankom sloju jednom pre spavanja obavezno i rezultati za par nedelja će biti i te kako vidljivi.

Više o proizvodu možete saznati ovde